Alanya under corona

Du sidder med den første udgave af Alanya og Corona i 2021 og så er det vel på sin plads at ønske et Godt Nytår. Ja, vi har haft en kort Julepause på et par uger og en god nyhed ville være hvis vi kunne meddele at det har Covid 19 også haft. Men det er på ingen måde tilfældet og i skrivende stund er langt de fleste lande i verden mere eller mindre lukket ned - dette gælder også Danmark. Vores statsminister har meddelt os alle nye restriktioner som bliver gældende fra onsdag i denne uge.

Og hvordan står det så til i Alanya og i det hele taget Tyrkiet..? Den første lille uge i Alanya har kvitteret med et flot vejr med temperaturer som et godt dansk forår. Så langt så godt. Fra vores base i Tosmur kan man se sne på toppen af Taurus bjergene og som altid er det fascinerende at se kombinationen af sne og sol. Smukkere bliver det ikke. Desværre er vi alle nødt til at drømme os til det syn, da det næsten er umuligt at bevæge sig nogen steder overhovedet. Det betyder ikke at I - kære læsere - ikke kan komme i kontakt med os. Vi sidder herhjemme og er klar til en snak eller svare på mails. Så skulle I have noget på hjerte, så er vi helt klar. Tyrkiet - og dermed også Alanya - har netop lige været i en hård lock down fra torsdag til mandag morgen - altså hele Nytåret.

En konsekvens af de mange smittetilfælde, men desværre ser man i gadebilledet at man heller ikke i denne periode har overholdt myndighedernes anvisninger. Det er både ærgerligt og en skam – denne virus er ikke til at spøge med og det er ekstremt vigtigt at alle i samlet flok overholder de restriktioner der bliver pålagt befolkningen. Hos EURODAN har vi fået en special-tilladelse, der giver os ret til at hente og bringe kunder fra lufthavnene og at udlevere biler fra vores base i Tosmur, men det er en tilladelse man skal søge om og ikke noget der er nemt at få bevilget. Lock Down fortsætter foreløbig hver uge fra fredag aften til mandag morgen. Det er iøvrigt kun tyrkiske statsborgere og danskere med Ikamet, der kan gøre sig nogen forhåbninger om at indrejse i Tyrkiet. Dog er der set flere eksempler på at myndighederne ser gennem fingre med det også. Tyrkisk når det er bedst. Der er forlydender om at vaccinen også er landet i Tyrkiet, men endnu ikke nogen melding om at en vaccinering er påbegyndt.

På et møde 4. januar meddelte kultur og turistminister Mehmet Nuri Ersoy at man i Tyrkiet - hvis det daglige smittetal falder til under 2500 - vil satse på at åbne turistsæsonen i april 2021. Det gælder også for lufttrafikken og man bygger denne udmelding på at det meste af Europa er påbegyndt vaccinering af deres befolkninger sammen med mange andre lande i verden og dette samlet billede, tror den tyrkiske kultur- og turistminister så på vil føre til en positiv atmosfære. Han udtaler videre at folk har brug for psykologisk lindring og at det bedst kan gøres ved at opholde sig ved havet og rejse til smukke steder i verden. Mon ikke han også mener det findes i Tyrkiet. Ministeren håber på at Tyrkiet vil være i stand til at kompensere for de store tab, hvis der bliver handlet hurtigt, men det kræver som nævnt at smittetallet går under den røde linie på 2500 daglige smittede. I vores pause er der sket meget på vaccinefronten. Vi fik umiddelbart før Jul godkendt Pfizer/BionTech vaccinen til brug i Europa og de første leverancer blev sendt til samtlige EU lande mellem Jul og Nytår. Ikke i et sådan antal at alle danskere nu kan blive vaccineret. Men de danske myndigheder har oplyst at man forventer at blive færdig med at vaccinere samtlige af de plejehjemsbeboere der måtte ønske at blive vaccineret senest på fredag i denne uge. Og allerde i skrivende stund har man påbegyndt indkaldelsen af personer i Danmark på plus 65, der i det daglige har et pleje/hjælpebehov samt de personer der har rundet 85 år på fødselsattesten. Så er planen at man bevæger sig ned i de forskellige aldersgrupper - formentligt med et interval på 5 år – og vaccinerer indtil hele den voksne befolkning har fået vaccinen. Myndighederne har også meddelt at man i Danmark er istand til at vaccinere 100.000 personer om dagen rent logistisk men dette er ikke muligt før antallet af vacciner bliver væsentligt forhøjet fra de ca 50.000 doser vi i øjeblikket modtager om ugen. Onsdag i denne uge forventes det at det amerikanske bioselskab Moderna også får godkendt sin vaccine i Europa (EMA) og det betyder unægteligt at der så kan komme mere gang i vaccineringen rundt i verden. Ialt har ikke mindre end 7 vacciner bejlet til en godkendelse og det forventes at ihvertfald 5 af disse bliver godkendt på sigt og der er i forvejen lavet købsaftaler fra EU til disse forventede godkendelser.

Nu er vi jo ikke her på redaktionen spåmænd, men vi har vel lov til at analysere de mange forskellige udmeldinger og på et matematisk ark prøve at kloge os på, hvornår vi sammen kan sidde i Alanya og nyde en iskold fadøl, uden at vi skal være skræmte og paniske. Resultatet af denne miniopgørelse er og bliver et gæt (og måske også et ønske). Vi tror (og håber) på at fadøllen kan komme på tale efter 15. juni 21 og med fare for vi bliver rent til grin, så vover vi pelsen.

Fortsæt med de gode råd som håndhygiejne, social afstand, mundbind og bunker af håndsprit.

Pas godt på Jer selv.

Eurodan Alanya

Gitte og Anders