Alanya under corona

Januar er forbi og februar er begyndt. Kalendermæssigt er vi midt i vinteren og vejret i Danmark lader os ikke i tvivl om det faktum. Koldt, gråt, regn, tåge og blæst, kort sagt alt det vi normalt på denne tid flygter fra. Mange af os plejede at tage et smut omkring Alanya for der at nyde den tyrkiske gæstfrihed sammen med et par hårdt tiltrængte solskinstimer.

I snart et helt år har denne øvelse ikke rigtig været nogen mulighed og man har næsten helt glemt, hvad vi opfattede som en selvfølgelighed. Når vi forhåbentligt snart kan vinke Covid 19 pandemien farvel bliver det helt sikkert med den bevidsthed at alting ikke længere er en selvfølge. Måske er det meget godt at vi lærer at skønne på rigtig mange ting på en helt ny måde.

Når det nu er sagt, har syd-tyrkiet nu også vist at det er vinter. Den sidste uge af januar har der været skiftende vejr og særlig slemt var det i lørdags hvor en lokal fodboldkamp mellem Alnyaspor og Sivasspor måtte aflyses og udsat til dagen efter - iøvrigt med det resultat at Alanyaspor løb med en sejr på 3-1. Som det sker så ofte før, drejede vejret om herefter og bød på solskin og 20 grader, men der ventes en del regn i den nærmeste tid, hvilket ikke er så skidt endda, idet vinteren har været ret mild og flere steder præget af vandmangel.

Hvad laver tyrkerne så, når de ikke kan foretage sig det som de plejer. Jo, som så mange andre steder i verden er dataforbruget - altså tiden foran computeren - i den grad steget sammenlignet med året før.

Tyrkerne har været underlagt rigtig mange dages udgangsforbud og det har været årsagen til et større forbrug på ikke mindre end 44% på datafronten. Så er der turistsituationen. Ingen kan være i tvivl om at 2020 har været det værste år for turistbranchen på verdensplan nogensinde og her er Tyrkiet absolut ikke nogen undtagelse. Man kalkulerer med at der vil gå mindst 2 år efter pandemien før Tyrkiet igen har opnået samme antal turister som før Covid 19.

I 2021 forventer turistministeriet 25 millioner udenlandske gæster. Et tiltrængt pust til den tyrkiske økonomi som i den grad har lidt under Corona. Vaccinering af den tyrkiske befolkning fortsætter som planlagt og i slutningen af januar - 28. januar - startede vaccinerings-programmet med at vaccinere borgerne over 75 år. Der tales meget om genåbningsplaner for skoler og restauranter, men intet er udlagt officielt i skrivende stund. Der er rigtig mange forhold der skal falde på plads, for ikke at forhindre en kommende genåbning af samfundet. Noget alle tyrkerne ser frem til som i resten af verden.

Der tales om begyndende lempelser i anden halvdel af marts, men som sagt er det endnu ikke bekræftet. Myndighederne har offentliggjort tal om faldende smittetilfælde på op til 60% indenfor de sidste par måneder og dette fald tilskrives de mange foranstaltninger og restriktioner. Også i landets større provinser er der sket en betydelig reducering af smittetallene. Det betyder blandt andet at landets hospitaler er begyndt at behandle patienter med andre lidelser end Corona og kan så også tage hul på de mange forsinkede operationer, der har stået på stand bye under epidemien.

Og så er der den tyrkiske økonomi. Fra at være en særdeles attraktiv lækkerbisken for blandt andet danske investorer - med 80 millioner indbyggere, stigende indkomster og en suveræn beliggenhed på Europas dørtærskel - er dette investeringseventyr mere gået i retning af et mareridt. Risikoen ved at eksportere til Tyrkiet har været støt stigende gennem længere tid. Det skyldes blandt andet de mange internationale konflikter - lige fra præsident Erdogans konflikt med den fransk præsidentet Macron omkring Muhammedtegningerne samt naturgaskonflikten mellem Tyrkiet og Grækkenland. Men også en ekstrem høj inflation på 12%, en negativ realrente, underskud på betalingsbalancen samt en valutareserve der skraber bunden af kassen - har gjort det før så attraktive investeringsparadis til noget nær det modsatte.

Den tyrkiske valuta er da også faldet støt den seneste tid og det betyder at man nu kun skal betale 85 øre for en tyrkisk lira - en lirakurs der indenfor få år er gået fra hele 5 kr. pr. lira til et niveau langt under bare en enkelt krone. Det bliver noget af en stor opgave at genvinde både tilliden til kommende investorer såvel som landets økonomi som helhed.

Selvom situationen i verden er vendt på hovedet og Covid 19 dominerer mediebilledet, går vi mod lysere tider. Efterhånden som vaccineprogramerne bliver udrullet og befolkningerne på tværs af grænserne bliver vaccineret, genvinder vi vores frihed til at rejse og være sammen igen som før epidemien. Noget vi alle ser frem til. Heller ikke denne uge skal I snydes for den aktuelle status på Covid 19.

Der er ialt 2.485.000 smittede i Tyrkiet og 26.117 døde af Corona.

På verdensplan er der 103.458.308 smittede og 2.239.495 døde af Covid 19.

Vi vender tilbage næste uge med et nyt input omkring Tyrkiet og Corona.

Pas godt på Jer selv indtil da.

Gitte og Anders