Ikamet

Ikamet, det lyder som et eksotisk begreb, men dækker faktisk bare over det man på dansk kalder opholdstilladelse og visum.

Når man rejser ind i Tyrkiet på et dansk pas, kører man efter begrebet 90/180, som betyder man visumfrit kan være her 90 dage af 180. Men hvad gør man hvis man overskrider disse dage?

Hvorfor skal jeg søge?

Det kan være lidt svært at regne ud, hvornår man reelt skal søge en opholdstilladelse, eller om man kan nøjes med et turist visum på 3 måneder. For at udregne hvornår man kan nøjes, plejer jeg at bruge denne side, hvor man kan se hvorledes man følger Schengens visumregler, som er den regel der giver danskere 90 dage visumfrit. Hvis man kan holde sig under 90 dage, er der ingen grund til at søge ikamet / opholdstilladelse.

Hvis jeg skal søge?

Hvis man overskrider reglerne for 90/180, så kræves der et visum for ikke at opholde sig ulovligt i Tyrkiet. Men inden man søger, er det vigtigt at være opmærksom på, at man som udgangspunkt skal befinde sig i landet indtil man har fået udleveret sit Ikamet. Der kan give 14 dages dispensationer dog.

Hvordan søger jeg?

Hvis du har været i Tyrkiet, skal du senest søge på din 90. dag. Du må gerne søge før, men dette er fristen for ikke at opholde sig ulovligt i landet. Der findes mange forretninger, som for et småt beløb hjælper dig med ansøgningen, men det er faktisk en overraskende nem process hvis man kender lidt til den. Jeg har forsøgt at dele det lidt op i steps :-)

Før man overhovedet kan søge, skal man skaffe sig en godkendt sundhedsforsikring, som skal dække for den tid man søger. Der er mange muligheder, og de dækker nogenlunde det samme.

 1. step, er at sende ansøgningen ind. Dette skal ske senest på din 90. dag i Tyrkiet. Dette gøres her, og kræver enten google oversæt eller at man klikker sig hen på den engelske side.
 2. step er at udfylde ansøgningen med relevante informationer. Det er kort tids visum der søges, og for at få denne, kræver det et bevis på indtægt og bevis på en lejlighed i form af evt. kontrakt. Dette vender jeg tilbage til :-) for nu skal ansøgningen udfyldes, og der gives en tid til samtale. Ventetiden varierer meget, i nogen byer er det 4-6 uger, og andre byer kan der være 3-5 måneders ventetid på denne samtale. I denne tid kan man ikke rejse ud af landet.
 3. step er at klargøre sig til samtalen. Nu har du en forsikring, og en kopi af din ansøgning. Nu skal tungen lige i munden til den næste del her ;-)
  Der bliver til samtalen også brug for disse papirer

Huskeliste

 • Kopi af ansøgning til ikamet
 • 4 biometriske billeder til dit nye kort
 • Kopi af dine forsikringspapirer
 • En kopi af din lejekontrakt og en kopi af tabu ( skødet på din lejlighed, samt id-billede af ejeren af skødet)
 • en notarstemplet kontrakt
 • Et skatte-nummer
 • En kopi af dit pas og stemplerne der i
 • En kopi af du har betalt de 110 lira kortet koster, og hvis du er første gangssøgende en kopi af du har betalt førstegangssøgende beløbet
 • Bevis på din indtægt, evt i form af UdbetalingDanmarks kopi eller en kopi af din konto.

Hvis du har disse ting, er du klar til samtalen, og kan komme ind og få dit ikamet / opholdstilladelse hvis alt går vel og det hele godkendes ;-) Efter dette, er der 4-6 ugers ventetid på kortet, med forbehold for travle perioder.

Så held og lykke med at få søgt jeres opholdstilladelse. Opstår der problemer, vær ikke bleg for at opsøge os på vores Facebook gruppe   , hvor vi står klar til at hjælpe jer :-)

 

Kontakt os på Eurodan Turizm