News uge 15

ALANYA UNDER CORONA

Påsken er overstået. Faktisk den 2. Påske under Corona-flaget. Og hvor kan man se hvor trætte folk efterhånden er i den rutchebane-tid vi oplever. Den ene dag bliver vi positiv overrasket af at en ny vaccine bliver godkendt og dagen efter kommer nedturen med en meddelelse om at gårdsdagens nye game-changer pludselig bliver sat på pause med en mistanke om dødsfald i form af usædvanlige blodpropper. Hvor er det svært. Det er svært ikke at blive negativ, frustreret. Det er svært at bevare en rest af positive tanker og det er svært at danne sig en klar mening om hvad der er rigtig og hvad der er forkert at gøre i de forskellige situationer. På den ene side skal vi jo være ekstrem glade for at dele af myndighederne og dele af politikkerne afpasser vores færden efter hvad de måtte mene er godt for os. Men på den anden side er der også myndigheder og politikkere der rykker helt i modsat retning. Hvad er nu rigtig og hvad skal vi mene og tro på.

I Danmark har vi plads til alle varianter af meninger. Vi er - heldigvis - ikke særlig hårdt ramt af Corona. Vores indlæggelser befinder sig nu på under 200 og 1 Corona smittet smitter bare en enkelt anden og dermed sker der faktisk hverken en stigning eller et fald på smitten i Danmark. Meget store dele af verden har sat flere vacciner på pause på mistanken om de føromtalte blodpropper. Andre lande har valgt at vaccinere videre. Hvad er rigtigt og hvad er forkert. Det er ikke noget simpelt regnestykke. Normalt kunne man jo godt matematisk udregne hvilket resultat er bedst. Er det bedst at gå til højre side og plukke 10 æbler eller skulle jeg have gået til venstre hvor der kun hang et enkelt æble tilbage på træet …? Den er ikke så svær, vel. Vi vil selvfølgelig helst have de 10 æbler med hjem og lade det enkelte hænge tilbage. Men hvis vi skal vælge om samfundet skal vaccinere 1 million mennesker og tage risikoen med at 1 enkelt eller 2 personer så vil dø af den selvsamme vaccine, så bliver det rigtig svært. Her er der tale om etik og også det at man ikke kan prissætte et liv. Ingen tør spørge om det er en klog afvejning. Vis mig den politiker der tør stille sig op og meddele at i den tid man så sætter en eller to vacciner på pause, vil der sansynligvis ske adskillige dødsfald, netop fordi folk ikke bliver vaccineret. Jeg tror ikke en sådan politiker findes. Okay, kontrasten f.eks. i Brasilien hvor 4000 personer hver dag mister livet til Corona er kæmpestor i forhold til man måske vælger en vaccinepause. Jeg er rigtig glad for det ikke er mig beskåret at tage den slags beslutninger. Vist en kamp man ikke kan vinde. Jeg er bange for at der ikke findes den “rigtige” løsning.

I Tyrkiet er der i den grad gang i 3. bølge og stort set er alle regioner i rød kode. Livet går videre, men det halter voldsomt. Lokalt i Alanya området styrtbløder det erhvervsliv - eller resterne af det som er tilbage - i en grad som man aldrig før har oplevet. Det eneste der kan siges at være i normal gænge er vejret. Det arter sig som det plejer i disse forårs-måneder og lur mig om ikke sommeren bliver nøjagtig lige så god som alle de foregående år. Hidtil har en del restauranter, cafeer og hoteller været reddet en smule af de russiske turister, som i større mængder har besøgt regionen. Det er slut fra på torsdag den 15. april og foreløbig frem til 1. juni. I den periode begrænses flytrafikken mellem Tyrkiet og Rusland. Det sker for at begrænse yderlig smittedannelser, men får en enorm betydning i negativ retning for erhvervslivet i Antalya/ Alanya. Samtidig med skal alle spisesteder, kaffehaver mm. holde lukket under ramadanen for siddende gæster - takeaway er dog tilladt.

På trods af de svære kår i Alanyaområdet, fortsætter kommunen med at sommerforberede byen. Det sker med store og små vedligeholdelses og skovrejsningsprojekter, plante blomster og lave belysning langs vejkanterne og i centrum. Et arbejde der vil fortsætte hen over hele sommeren.

Borgerne er desværre også begyndt at blive mere Corona trætte, hvilket betyder dårligere maskevaner, sjusket håndhygiejne og ikke den store respekt for social afstand. En stor udfordring for myndighederne er at indgyde borgerne de gode vaner der skal og kan forhindre smitten i at løbe løbsk.

Det er ikke kun i Alanya smitten er steget, det er er stort set hele Tyrkiet. Og særligt Istanbul området er hårdt ramt. Det er derfor blevet nødvendigt at stramme tøjlerne igen, hvilket betyder stramninger i foreløbigt 2 uger. Falder antallet af smittede ikke i løbet de næste par uger, kan der komme flere restriktioner.

Blandt de nye restriktioner som gælder fra 14/4 er følgende:

- Udgangsforbuddet udvides, så det nu gælder alle hverdage mellem kl. 19 og 05. Der er dog stadig andre regler for børn og unge under 20 samt de ældre over 65. Udgangsforbud i weekenderne fortsætter.

- Offentlige kontorer skal igen påbegynde flex-tider.

- Intercity rejser er ikke tilladt under udgangsforbud, med mindre det skyldes arbejde eller er livsvigtigt.

- Begrænsning for ældre over 65, samt børn unge ved brug af offentlig transport.

- Alle arrangementer såsom hennafester, bryllup, generalforsamlinger, møder og alle indendørs begivenheder mm. skal udsættes til efter afslutten på Eid-ferien, der markerer afslutningen på Ramadan.

- Hoteller må kun servicere deres egne gæster og ikke folk fra gaden. Falske reservationer og lignende tricks tolereres ikke og vil blive straffes hårdt.

Midt i den alvorlige situation Tyrkiet står i, skete der alligevel noget andet, der kom til at optage sindene rundt om i Europa sidste tirsdag. Noget så simpelt eller ubetydeligt som der manglede en stol under et møde i præsidentpaladset i Ankara. Denne gang var det så besøg til Erdogan fra EU’s præsident Charles Michel og EU kommisionens formand Ursula von der Leyen. De to herrer legede stoleleg og nuppede de 2 stole der var sat frem til mødet, mens en fornærmet og betuttet

Ursula måtte henslæbe sig til en sofa i nærheden. Ja, forholdet mellem Tyrkiet og EU er godt nok ikke særlig hjertevarm, og ja, - der er noget rebelsk drengerøv over Erdogans stole-trick, men et eller andet sted kan det vel ses lidt som et indslag i den lettere genre og ikke et påskud til en større diplomatisk krise. Bliv nu voksne og løs verdens problemer, istedet for at fokusere på siddekomforten på et møde. For nogen af os andre - bare et lille smil i Coronaens skygge.

Vi vender nu tilbage - som vi plejer og har gjort hele det sidste år - hver uge, med nye opdateringer, betragtninger og nyheder om Covid 19.

Siden sidst har Tyrkiets smittetal ændret sig til 3,962,760 smittede og 34,455 døde. På verdensplan er tallene 137,802,440 smittede og 2,965,557 døde af Corona.

Husk at være positiv og tro på at imorgen bliver bedre. Der er lys for enden af tunellen. ❤

Gitte og Anders

Eurodan Teamet