CORONA

CORONA - HVERDAGEN I TYRKIET - ALANYA 

Skal vi rejse eller skal vi ikke rejse. Hos Eurodan får vi ustandseligt henvendelser der som omdrejningspunkt handler om hvorvidt det nu er sikkert at rejse til Tyrkiet eller ej. Der er ikke noget vil hellere ville end at svare netop på det spørgsmål. Og helst et positivt svar, der klart melder ud: Rejs bare, vær glad og nyd opholdet. I er fulstændig sikre, når I bevæger Jer rundt i Tyrkiet. Desværre er det ikke et budskab vi kan være fadder til.

Corona har vist sig at være en rigtig lumsk og desværre også en uhyggelig pandemi, som indtil nu den ene gang efter den anden har formået at mutere sig i stort set alle retninger. Bare se på Indien, som nok er det land i verden der i øjeblikket er ramt hårdest.

Tænk på at mere end 400.000 mennesker hver eneste dag blev smittet med Covid19 og med masser af dødsfald som resultat. Smittetallet er nu på vej nedad og har det sidste døgn “kun” genereret 320.000 nye smittede om dagen. Det svarer faktisk til at hele den danske befolkning ville være smittet på under 20 dage med den fart. Uhyggeligt at forestille sig. Ser vi så på USA, så toppede landet den 11. januar med mere end 250.000 nysmittede om dagen, men efter et særdeles intensivt vaccineprogram kan landet nu melde om godt 30.000 nye tilfælde dagligt. Bevares, stadig et højt tal, men set i sammenligning med tidligere og den kendsgerning at der altså er mere end 330 millioner amerikanere, må det siges at være et godt og solidt resultat af vaccineudrulningen på de kanter.

Tilsyneladende har der så heller ikke været mangel på vacciner, hvordan det så er gået til. Nogen mener at det hænger uløseligt sammen med Europas faldende leverancer af vacciner. Jeg kan ikke lade være med at tænke på at den menneskelige svaghed nok er at man først og fremmest tænker på sig selv og sine, selvom det måske på den lange bane er den dårligste beslutning overhovedet.

Verden er jo ikke et sted hvor man har inddelt luftrummet til kun at gælde de enkeltes landes helt private område. Joh, man kan bestemme sig for at fly fra visse andre lande ikke må overflyve ens luftrum og ja, man kan også beslutte at alle der er rødhårede eller har 3 ben ikke må krydse grænsen til ens land mellem midnat og 23,59 hver dag. Men på den helt lange bane, så bor vi altså alle sammen på den samme lille knold af jord og er dermed fuldstændig forbundet til hverandre og den udvikling verden er i. Noget af det mest uforståeligt for mig er, at man i den vestlige side af verden bruger tid på at diskutere hvor man kan opbevare vacciner man af den ene eller anden årsag ikke ønsker at benytte. Jeg sætter på ingen måde tvivl om sundhedsmyndighedernes vilje og evner til at passe på os og hvorvidt det er en god ide for danskere f.eks. ikke at tage AstraZeneca eller Johnson Johnson vacciner.

Vi ligger jo ikke ligefrem på gaderne og dør af Corona, men har - i øjeblikket - fin kontrol over epidemien, men lad dog være med at opbevare vacciner vi ikke ønsker at benytte, mens der i tredie lande ikke kan vaccineres overhovedet - enten fordi der ikke “eksisterer” ledige vacciner eller fordi de ikke har penge til at købe vacciner. Vågn nu op og del som det mindste det overskud vi ikke selv anvender, ud til nytte og gavn for andre, hvor situationen er: ingen vacciner - den sikre død.

I Tyrkiet toppede man i midten af april med mere end 60.000 daglige smittede, men kan nu efter 17 dages total nedlukning af det tyrkiske samfund konstatere at det daglige smittetal nu er nede på ca 12.000 i går, så en markant forbedring. Det har så også betydet lempelser i restriktionerne.

Fra d. 17. maj og frem til 1. juni er udgangsforbuddet i Tyrkiet indskrænket til mellem 21.00 og 05.00, samt total udgangsforbud fra fredag kl. 21.00 til mandag morgen kl. 05,00. Så er der restauranter, cafeer, tehuse m.m. kan man i dagtimerne afhente eller bestille take-away mad og mellem 20,00 og 24,00 er der kun mulighed for udbringning af mad. Alle indkøbscentre må holde åbent mellem 10,00 og 20,00 og de ugentlige grøntsagsmarkeder må igen holde åbent mellem 07,00 og 19,00 på hverdage, men skal være lukkede i weekenderne.

Så er der borgere på 65+ - de må kun gå ud på hverdage mellem 10.00 og 14.00 - men er man færdigvaccineret kan man se helt bort fra denne restriktion. Det kan lyde som hårde restriktioner stadigvæk, men for den tyrkiske befolkning kommer disse lempelser som en befrielse.

Det har været mere end svært for tyrkerne at være underlagt et totalt udgangsforbud de seneste 17 dage. Specielt har det været svært i de seneste dage, dels på grund af Bayram, hvor familiemedlemmer traditionerne tro besøger hverandre, dels på grund af de mange demonstrationer for Palæstina - mest i de større byer - og så endelig da mange fodboldfans havde svært ved at holde sig hjemme da Besiktas vandt det tyrkiske mesterskab den 15. maj.

Alt i alt ser det trods alt lysere ud og fortsætter denne udvikling vil man åbne yderligere for samfundet 1. juni. Måske kan vi så skimte en mulighed for at besøge Tyrkiet i løbet af sensommeren. Håbe har vi ihvertfald lov til. Tilbage til indledningen af dette nyhedsbrev. Kan vi rejse eller kan vi ikke rejse. Vi taler enormt meget i Danmark om Coronapas og dets virkninger for os. Lige nu er det så bestemt at alle der har fået første stik og så lige 14 dage derefter er godkendt til at besøge restauranter, cafeer m.m. - men, men , men - dette pas anerkendes ikke, hvis rejsemålet hedder Tyrkiet. Her er der stadig - trods corona vaccinationen - indrejserestriktioner, så vær opmærksom på det, hvis man vover sig ud på en sådan rejse.

Flere og flere vacciner melder sig nu på banen og forskerne bliver klogere og klogere.

Der er ingen tvivl om at vi går en meget spændende tid i møde, hvor scenariet måske kan blive at der er mere end rigelige vacciner til hele verden. Der er heller ingen tvivl om at netop det at kunne vaccinere hele verdens befolkning, er den eneste rigtige vej til at udrydde Covid19.

Der er siden sidst konstateret følgende ændringer i Tyrkiets smittetal. Godt 5,1 millioner smittede og 45.143 døde. På verdensplan er tallene 164,8 millioner smittede og 3,4 døde af Corona.

Pas rigtig godt på Jer selv. Vi høres ved næste onsdag på facebook

Eurodan Alanya Ltd. Teamet

Gitte & Anders.