INFORMATION ANGÅENDE JORDSKÆLVET I TYRKIET

 I disse dage fylder Tyrkiet meget i nyhederne og på sociale medier.

Natten til mandag den 6. februar kl 04.17 blev den østlige del af Tyrkiet ramt af det voldsomste jordskælv i 84 år. De ramte byer er Gaziantep, Kahramanmaras, Diyarbakir, Adiyaman, Hatay og flere syriske byer er også ramt. Jordskælvets epicenter befinder sig mere end 600 kilometer fra Alanya, og man har i Alanya derfor kun mærket et mildt skælv. Ingen bygninger er brast eller nogen er kommet til skade. Men det betyder ikke, at Alanya ikke er påvirket af jordskælvet.

Kemal, som I kender fra vores kontor, har pakket vores store bus og er nu kørt til Hatay, hvor han afleverer tæpper, vand, mad og varmt tøj, inden han tager kvinder og børn med retur til Alanya. Turen er hård, lang og ekstra trafikeret disse dage. Kemal har fortalt os om nedstyrtede bygninger, folk der sidder foran bål på gaden og hvordan der hersker en stemning af kaos. Lige nu afventer folk hjælp, de venter på efterskælvene stopper, de venter på mad. Det er en hård tur, men vi hos Eurodan er glade for Kemal tager turen og får hjulpet hvor der er behov.

I disse dage er gadebilledet i Alanya fyldt med lastbiler, personbiler og trucks der kører rundt og samler sammen til de udsatte områder. Alanya kommune har sendt mere end 60 lastbiler afsted til de berørte områder, med varmt tøj, tæpper, nødvendig elektronik, sko, bleer, modermælkserstatning, vand, mad og andre nødvendigheder. Dette er indsamlet fra privatpersoner, der donerer og hjælper i Tyrkiet, men faktisk også fra Danmark er hjælpen på vej. Dette vender vi retur til.

Hoteller i Alanya har nu åbnet dørene for at berørte kan komme og bo gratis hos dem. Der er tale om de folk der har mistet deres hjem og nu bor på gaden. Vinteren er ekstra barsk i år, og derfor er der akut behov for akut indlogering af de berørte. Ud over hotellerne, har Alanya også stillet sine hospitaler til rådighed. Derfor har de bedt befolkningen i Alanya kun om at opsøge lægehjælp ved akutte situationer, så der er plads til at hjælpe hvor det er nødvendigt. Dette kan vi kun understrege at respektere, så vi sikrer os at så mange som muligt får hjælp.

Hvis man sidder i Danmark og gerne vil hjælpe, så kan man donere penge til NGO’er som RedBarnet, Røde Kors, Dansk Flygtningehjælp og andre. Der findes også nødhjælpsorganisationer som Hasene DK, Charity for Life og andre. Disse tager imod kontante beløb, som bliver brugt til at købe hjælp i Tyrkiet.

Vil man donere tøj, tæpper og andet, så kan dette gøres flere forskellige steder.

Blandt andet har flere rejseselskaber nu tilbudt at fragte fysiske vare ned til Tyrkiet, men også privatpersoner samler ind og sender lastbiler afsted. Der kan indleveres både i Aarhus, Brøndby, Odense, Vejle, ja selv den Tyrkiske Ambassade i København tager imod donationer nu. Flere lokale butikker og restauranter donerer også deres overskud i disse dage til at hjælpe i Tyrkiet. Så et godt råd er at kigge i jeres lokalområder, om nogen tilbyder denne mulighed for at hjælpe.