ER DET SIKKERT AT REJSE TIL ALANYA ?

Der er vist ikke nogen der undgået at høre om de voldsomme jordskælv i Tyrkiet d. 6. Februar, der har fået fået katastrofale følger for millioner af mennesker i det østlige Tyrkiet. 

Er det sikkert at rejse til Alanya? Er et af de spørgsmål, vi hos Eurodan modtager disse dage. Lige så spørgsmål, skal man være bange for jordskælv i Alanya? 

Vi kan stadig sige med ro i sjælen at Antalya er et af de fredeligste områder i verden med masser af sol, strand, natur og fantastiske  oplevelser for krop og sjæl. Da jordskælvet ramte i starten af februar, kunne det også mærkes i Alanya. Men Alanya slap for både personlige og materielle skader. Men for de boliger der mærkede skælvet, var det lidt af en gyngetur og dermed også forskrækkelse.

 

Jordskælv i Tyrkiet

Jordskælvene i februar 2023 i Tyrkiet er af en usædvanlig størrelse

Mindre jordskælv i Tyrkiet er ganske normale, særlige i vinterperioden. Der opstår faktisk jordskælv næsten hele tiden overalt i verden. Men de helt store jordskælv, som det d. 6. Februar i Østtyrkiet opstår kun, når de tektoniske plader støder sammen. De mindre jordskælv kan forekomme midt på pladen, når der opstår spændinger på pladen eller i forkastningszoner, disse er mere regelmæssige. 

Tyrkiets uheldige placering på verdens tektoniske plader giver landet en større risiko for jordskælv. Men Tyrkiet er et stort land og risikoen er forskellig fra region til region. Nogle regioner er mere udsatte en andre. 

Kortet øverst over Tyrkiet viser hvor der er størst risiko for jordskælv. 

Vi ligger i et fredeligt område langt fra de tektoniske skillerum som fremkalder jordskælv som i kan se på kortet er risikoen ekstremt lav da jo lysere det er jo mindre risiko !

Vi ligger beskyttet mellem bjerge og vand og er placeret på en stærk undergrund som kan modvirke de største forandringer i jordens overflade. 

Da området bliver anset for et SAFE område tager vi lige nu imod tusinde af mennesker fra de berørte områder og indkvarterer dem på vores hoteller i hele Antalya provinsen 

 

Information om jordskælvene i Østtyrkiet

I disse dage fylder Tyrkiet meget i nyhederne og på sociale medier. Natten til mandag den 6. februar kl 04.17 blev den østlige del af Tyrkiet ramt af det kraftigste jordskælv i 84 år. De ramte byer er Gaziantep, Kahramanmaras, Diyarbakir, Adiyaman, Hatay og flere syriske byer er også ramt. Jordskælvets epicenter befinder sig mere end 600 kilometer fra Alanya, og man har i Alanya derfor kun mærket et mildt skælv. Ingen bygninger er brast eller nogen er kommet til skade. Samme eftermiddag skete der et jordskælv af den samme kaliber.

 

Selvom Alanya ikke blev ramt betyder det ikke, at Alanya ikke er påvirket af jordskælvet. Kemal, som I kender fra vores kontor, lånte de helt store biler, og ekørte få dage efter skælvene til Hatay, hvor han afleverede tæpper, vand, mad og varmt tøj, inden han tog kvinder og børn med retur til Alanya. Turen var hård, lang og ekstra trafikeret. Kemal har fortalt os om nedstyrtede bygninger, folk der sidder foran bål på gaden og hvordan der hersker en stemning af kaos. Det var en hård tur, men vi hos Eurodan er glade for Kemal tog turen og fik hjulpet hvor der er behov. 

I disse dage er gadebilledet i Alanya fyldt med lastbiler, personbiler og trucks der kører rundt og samler sammen til de udsatte områder. Alanya kommune har sendt mere end 60 lastbiler afsted til de berørte områder, med varmt tøj, tæpper, nødvendig elektronik, sko, bleer, modermælkserstatning, vand, mad og andre nødvendigheder. Dette er indsamlet fra privatpersoner, der donerer og hjælper i Tyrkiet, men faktisk også fra Danmark er hjælpen på vej. Dette vender vi retur til.

 

Hoteller i Alanya har nu åbnet dørene for at berørte kan komme og bo gratis hos dem. Der er tale om de folk der har mistet deres hjem og nu bor på gaden. Flere tusinder er allerede ankommet og flere er på vej.
Ud over hotellerne, har Alanya også stillet sine hospitaler til rådighed. Derfor har de bedt befolkningen i Alanya kun om at opsøge lægehjælp ved akutte situationer, så der er plads til at hjælpe hvor det er nødvendigt. Dette kan vi kun understrege at respektere, så vi sikrer os at så mange som muligt får hjælp. Derudover er al universitetsundervisning online resten af dette semester, kollegieboliger skal nu bruges til at indlogere jordskælvsofre.

 

Hvis man sidder i Danmark og gerne vil hjælpe, så kan man donere penge til NGO’er som RedBarnet, Røde Kors, Dansk Flygtningehjælp og andre. Der findes også nødhjælpsorganisationer som Hasene DK, Charity for Life og andre. Disse tager imod kontante beløb, som bliver brugt til at købe hjælp i Tyrkiet. 

 

Hjælp jordskælvsofrene i Alanya

 

I Alanya er der lige nu brug for tøj, tæpper og diverse fornødenheder til de mange tusinder jordskælvsofre der er ankommet. Mange frivillige i Alanya gør en enorm indsats disse dage for at sikre de ankomne trygge rammer. Kommer I i nær fremtid, så er behovet for blandt andet tøj til både børn og voksne en stor mangel, sammen med bleer, modermælkserstatning, hygiejneprodukter mm. Bemærk behovene ændrer sig hele tiden. Så rejser I først herned om en måned og ønsker at medbringe noget, så undersøg gerne hvad der mangler først. I er altid velkomne til at kontakte os hos Eurodan, så kan vi hjælpe jer med hvor vi kan donere ting her i Alanya og hvad der er brug for. Bemærk vi ikke har mulighed for at tage imod donationer på kontoret.