Cikaderne synger i sommervarmen

Fra juli og ind i august, kan man ikke undgå at høre en høj summen fra de mange træer i Alanya. Lyden stammer fra cikader, på tyrkisk kendt som ağustos böceği.

Det er hannerne der laver de høje lyde, for at tiltrække hunnerne. Hunnerne larmer dog ikke nær så meget.

Mange tror fejlagtigt at lyden kommer fra græshopper, men græshopperne kan ikke lave nær så høj en lyd som cikaderne. Lydmålinger af cikader i fuld aktivitet viser, at støjen kan overstige 90 dB, og det gør dem til det mest larmende insekt, man kender til. Enkelte cikade-arter kan dog larme helt op til 120 dB (hvilket svarer til kraftig flyvemaskinestøj - bemærk at 135 dB er den lovmæssige maksimale lydgrænse ved koncerter).

Den sidstnævnte cikade, der kan lave 120 dB lyd. Faktisk har cikaden selv svært ved at klare den øredøvende støj, men heldigvis er den populært sagt i stand til at slå hørenerven fra, så den ikke selv plages af den høje lyd.

Det kan være svært at få øje på cikaderne, der oftest sider og gemmer sig i træerne. Men lyden kan man ikke undgå at høre. De fleste sangcikader synger i solskin og kan gøre en næsten øredøvende larm i sydlige lande.