Salep en rigtig vinter drik

Salep er en rigtig vinterdrik her i Tyrkiet, den smager lidt af risengrød og dermed af jul. Vi elsker selv hos Eurodan Turizm - Rent a car, at nyde den og kan varmt anbefales på en kold dag. Drikken kan købes og nydes på de fleste caféer og det kan også laves derhjemme, enten via færdigblandet pulver eller med få ingredienser.

Ideen til Salep opstod i Tyrkiet i det 8. Århundrede. De fleste tyrkere havde konverteret til Islam og eftersom alkoholiske drikke var blevet forbudt, fandt man på ideen til den varme mælkeagtig drik, der let kunne varme èn op i de kolde vintermåneder.

Knolde af vilde orkideer vaskes, koges, tørres og til sidst males til mel. 
Melet er essensen i den varmgivende og medicinske drik. Den helbredende kraft fra orkideen stammer fra glucomannan, der siges at kunne hjælpe på respiratoriske problemer som bronkitis og hoste. Styrker hjerte og sind, giver energi, beroliger maven og fordøjelsen, stopper diarré og varmer kroppen op, - især hvis det indtages med ingefær og / eller kanel.

De vilde orkideer vokser næsten overalt i Tyrkiet, og der er mange sorter. Alligevel er nogle sorter ved at uddø. Til 1 kg Salep skal der trækkes 1000 orkidé knolde op af jorden. Det tager fra 7 til 8 år til orkidéens knolde har vokset sig store nok til, at de kan bruges I produktionen. Derfor er eksport af Salep forbudt.