Tyrkisk Teproduktion

Tyrkiet er en af de lande, der har en betydelig teindustri, selvom det måske ikke er lige så kendt for te som nogle andre lande som Kina, Indien eller Sri Lanka. Te produktion i Tyrkiet er koncentreret i de nordlige regioner, hvor klimaet og jordbunden er velegnede til dyrkning af teplanter.

Her er lidt fakta om teproduktion i Tyrkiet:

Teplantager: De vigtigste områder for te dyrkning i Tyrkiet inkluderer områder som Rize, Trabzon, Giresun og Artvin i det nordøstlige Tyrkiet ved Sortehavskysten. Disse regioner har et subtropisk klima med tilstrækkelig nedbør, hvilket er gunstigt for teplantens vækst. Det er det eneste sted i verden hvor te får sne. Te har brug for regn.

Tevarianter: Den mest almindelige te, der dyrkes i Tyrkiet, er sort te. Den tyrkiske sort te er kendt for sin stærke smag og mørke farve og bruges ofte til at brygge den populære tyrkiske cay.

Produktion:

Når man planter en busk, tager det 3 år før man kan klippe/høste den. Og tebusken kan holde i ca. 40 år. Det er de friske grønne topskud man bruger til tefremstilling. Den første te bliver håndplukket og bliver brugt til fremstilling af hvid og grøn te. De efterfølgende høste bliver for det meste brugt til Sort te. Det foregår ved man klipper topskuddene med en form for hækkeklipper som samler de afklippede blade sammen og bliver fyldt i store stofpose. Tebladene bliver kørt til fabrikken og bliver forarbejdet.

 

Eksport:

Tyrkiet er en betydelig teproducent, og landet er også en eksportør af te til forskellige lande, især i Mellemøsten og Centralasien.

Indenlandsk forbrug: Te er en vigtig del af tyrkisk kultur, og Tyrkiet har en af de højeste teforbrug pr. indbygger i verden. Chai, eller tyrkisk te, er en fast del af hverdagen for mange tyrkere.

 

Tyrkisk te ceremoni:

Tyrkisk te serveres normalt i små glas og brygges i en speciel dobbeltkedel, kendt som "çaydanlık." Den tyrkiske te ceremoni er en vigtig social aktivitet og en måde at byde gæster velkommen på.

Tyrkisk te er en vigtig del af landets kultur og er synonymt med gæstfrihed og sammenkomster i Tyrkiet. Det spiller en central rolle i dagliglivet og er en elsket drik blandt tyrkere og besøgende.