Granatæbler

Granatæblet har været dyrket i tusinder år og er blevet værdsat både for dets smag og næringsindhold. Granatæblesirup er en vigtig ingrediens i mange mellemøstlige retter. Den bruges ofte som en smagsgiver i marinader til kød (især lam og kylling), som glasur på grillet kød eller grøntsager, og som en del af dressinger til salater. Den giver en unik balance af søde og syrlighed, som kan løfte smagen i mange retter.

Granatæblesirup fremstilles af granatæbler. Ægte granatæblesirup, har kun denne ene ingrediens, nemlig saft af sure granatæbler, der koges ned til en tyk sirup. I nogle tilfælde er der tilsat sukker og citronsaft, men den korrekte sirup består altså kun af en ingrediens. Smagen er syrlig, rund og melasseagtig. Siruppen er ganske populær i det tyrkiske køkken.

Ét stort granatæble giver kun ca. 3 spsk granatæblesirup. Det gør granatæblesirup til en forholdsvis dyr råvare. Derfor finder man også en masse billigere udgaver i diverse supermarkedet, som er langt fra det originale produkter. I de billigere udgaver bruges der hovedsageligt glukosesirup og en lille bitte mængde granatæble.

Mange af de solgte mærker er tyrkiske. "Nar ekşisi" er den ægte vare, men forfalskningerne har til forveksling ens navne som "Nar ekşili sos", "Nar aromalı sos" osv.

Husk derfor altid at læse ingredienslisten. Der skal kun være én ingrediens i produktet. Flaskerne kan ligne hinanden godt. Men der er altså stor forskel på indholdet.