Oliven tid
Oliven i Tyrkiet
Man skal ikke bevæge sig meget rundt i Alanya for at få øje på et af de mange oliventræer. I det hele taget er der mange oliventræer i Tyrkiet. Tyrkiet er en af de største olivenproducenter i verden. Klimaet nær Middelhavet giver gode forhold for at dyrke oliventræer.
Besøger man Alanya i efterårsperioden, kan man også være heldig at få lov at se de tyrkiske familier i fuld gang med at høste oliventræerne. Man ligger et klæde/stof/plastik under træet, som man smider olivene nedpå også plukker man ellers bare. Er olivene højt oppe slår man dem ned med en pind.
Ved større landbrug er det normalt at man har maskiner, der ryster træerne, så olivene falder ned. Men det er langt fra alle oliven der falder ned på denne måde. Vil man være sikker på at få alle oliven fra et træ, skal de plukkes med hænderne.
Et godt fuldvoksen træ kan give op mod 200 kilo oliven pr. år.
En nyplukket oliven er ubehandlet og dermed ikke spiselig. Får du tilbudt en nyplukket oliven, så sig pænt nej tak, du vil blive meget skuffet. Mange tyrkere synes ofte det er sjovt at få turister til at smage de ubehandlet oliven. Oliven skal tilberedes før de bliver spiselige.
Grønne og sorte oliven vokser på det samme træ. Først er olivene grønne og lader man dem hænge længere tid, så bliver de sorte. Den præcise sæson er afhængig af, om man vil have grønne eller sorte oliven og ens træers placering i forhold til sol og vind.
Af de mange oliven der bliver plukket i Alanya og omegn, bliver en stor del af dem lavet om til olivenolie mens andre bliver syltet efter smag.
I efterårsperioden kan man da også lugte på lang afstand, når de mange olivenfabrikker har travlt med at presse olivenolie.
Hos Eurodan kan du bestille en udflugt hvor du kommer ud og plukker olive eller oplever en Banan plantage